MP3 Database este un puternic program de gestionare si organizare a fişierelor de tip MP3.

main

MP3 Database

Programul oferă nu numai posibilitatea de organizare a colectiei dumneavoastră muzicale, ci vă poate ajuta chiar şi la crearea şi îmogăţirea acesteia cu un minim de efort din partea utilizatorului.

Prin intermediul lui puteţi gestiona colecţiile muzicale în format MP3, puteţi adăuga noi melodii colecţiei dumneavoastră, într-un mod în care veţi economisi mult timp si bătaie de cap.

Programul foloseşte o bază de date de tip Paradox pentru a stoca informaţiile despre fişierele pe care dumneavoastră le deţineti. În acest fel, căutarea unei melodii care nu ştiti pe ce cd este stocată devine uşoară.

Ce aduce nou acest program este posibilitatea de a copia de pe un mediu doar melodiile pe care nu le deţineţi. Avand în vedere că o melodie în format MP3 poate fi stocată sub diferite denumri, aveţi la dispoziţie o serie de setări pentru a da posibilitatea acestui program de a stabili pentru dumneavoastră ce se va copia şi ce nu.

Asupra fişierelor copiate se pot aplica diferite “corectări”, cum ar fi ştergerea atributului Read-Only al fişierului, modificarea anumitor câmpuri din interiorul fişierului şi corectarea numelui fişierului respectiv, după normele actuale de denumire a melodiilor în industria muzicală.

Este cunoscut faptul că melodiile în format MP3 conţin în cadrul fişierului şi informaţii despre Artist, Titlu, Album, Anul Aparitiei, Categoria muzicală şi alte informaţii utile. Structura formată de aceste informaţii este cunoscută sub denumirea de TAG. Programul ofera posibilitatea de a edita TAG-ul unui fişier MP3. Deasemenea programul stochează tag-ul fiecarui fişier (daca acesta contine TAG, deoarece există si fişiere în care aceste informaţii nu au fost completate, aici făcându-se simţită funcţia de editare a TAG-urilor pe care programul o are) în baza de date, pentru o organizare cât mai funcţională.

Pentru a completa paleta funcţionalităţilor pe care acest program le oferă a fost inclus şi un player, cu ajutorul căruia puteţi asculta o melodie înainte de a o procesa.

Deci principalele facilităţi pe care programul le oferă ar fi următoarele:

 •          Organizarea colectiei muzicale pentru a usura cautarii
 •          Copierea fisierelor pe care nu le detineti cu un minim de interventie (in functie de optiunile dumneavoastra), având posibilitatea de a seta sau corecta numele fişierului su conţinutul TAG-ului dupa placul dumneavoastră
 •          Editarea TAG-urilor intr-un mod facil
 •          Ascultarea melodiilor in format MP3
 •          Realizarea de liste (rapoarte) cu fişierele din baza de date

 

Programul a fost realizat in limba engleza, pentru a se putea adresa unui mai mare numar de utilizatori, urmand ca intr-o  versiune urmatoare sa fie disponibilă şi în limba română.

Cerinţe sistem:

 •  Rezoluţie minimă: 800x600x16bit
 •  Sistem de operare: Windows 9x, 200x
 •  Spaţiu liber pe disc: 50 Mb minim

Programul este structurat în patru pagini:

 1.       Main View (Fereastra Principala)
 2.       Collection View (Afişare pe Colectii)
 3.       Report (Rapoarte)
 4.       Log (Jurnal de utilizare)

Funcţiile programului pot fi apelate prin meniul principal, prin toolbar-ul pentru acces rapid la cele mai folosite funcţii sau prin meniurile contextuale ce pot fi afişate cu click-dreapta pe anumite obiecte.

1. Main View (Fereastra Principala)

 

MP3 Database - Fereastra Principala

MP3 Database - Fereastra Principala

 

Pagina Main View, este împărţită în două:

 • Partea din stânga permite vizualizarea informaţiei din baza de date, în lista de jos fiind afişate toate fişierele, iar deasupra listei, informaţii despre fişierul selectat, pentru a uşura compararea unui fişier din baza de date cu unul care urmează a se stabili dacă va fi copiat sau nu.
 • Partea din dreapta este formaă din patru componente:
 • Un tree-view din care putem selecta discul/directorul sursă (din care se va copia, sau care se va adăuga la colecţie.
 • Un al doilea tree-view din care se selectează directorul destinaţie. De menţionat ca acesta este util doar în cazul în care dorim să efectuăm o copiere, în cazul în care dorim sa adăugam un disc/director la colecţie acesta nu va fi folosit. De aceea programul este dotat cu un “slider” plasat între cele 2 componente, care permite redimensionarea celor 2 tree-view-uri.

Observaţie: Deasupra celor 2 tree-view-uri se află câte un buton “MENU”
El cuprinde opţiuni referitoare la cele 2 componente.

 • O listă în care sunt afişate fişierele din discul/directorul sursă
 • Un TAG-editor în care pot fi modificate uşor câmpurile cel mai des folosite

2. Afisare pe colectii (Collection View)

Afisare pe colectii

Afisare pe colectii

 

În pagina Collection View puteţi vizualiza fişierele structurat pe colecţii. În stânga se află lista colecţiilor iar în dreapta fişierele din colecţia respectivă. Se pot selectat toate colecţiile prin acţionarea comutatorului “Show all collections”.

Lista cu fişiere conţine toate informaţiile disponibile stocate în baza de date:

Index (pentru orientare), File (Numele Fişierului), Collection (Colecţia din care face parte), Path (Calea fişierului), Artist, Title, Album, Genre (Categoria muzicală), Year, Track, Comment, Size (Dimensiunea fişierului pe disc), Length (lungimea melodiei), LengthSec (lungimea în secunde) şi încă trei câmpuri ce relevă calitatea înregistrării melodiei în format MP3 (Bitrate, SamplingRate şi Mode).

3. Report (Rapoarte)

Pagina este asemănătoare cu Collection View şi permite selectarea colecţiei (sau a tuturor colecţiilor) ce va fi listată. Listarea se face apăsând butonul Report de pe Toolbar sau din meniul principal.

4. Log (Jurnal de utilizare)

Aici puteţi vedea ce operaţii fost efectuate de program în timpul utilizării. Jurnalul se creează la prima rulare a programului (sau dacă a fost şters accidental), şi apoi se tot adaugă informaţii la fiecare folosire a acestuia.

Programul este dotat, pentru uşurarea folosirii, cu un toolbar (bară de instrumente) ce conţine cele mai folosite operaţii.

 

Bara de instrumente

Bara de instrumente

Acţionarea butonului Find are ca efect afişarea unei ferestre în cadrul careia puteţi scrie un şir de caractere. Acesta va fi căutat în baza de date în câmpurile Artist şi Title. Este afişată o listă cu ceea ce s-a găsit.

 

Cautare

Cautare

Butonul Options deschide o fereastră în cadrul căreia puteţi configura parametrii de funcţionare ai programului.

 

Optiuni

Optiuni

Despre realizare

Programul a fost realizat în limbajul de programare Borland Delphi, versiunea 5. Pentru stocarea informaţiilor sunt folosite baze de date de tip Paradox: o bază de date pentru stocarea informaţiilor despre fişiere, şi una pentru denumirile colecţiilor. În funcţie de necesităţi programul stabileşte legături de tip Master-Detail între cele două baze de date, indexează baza de date şi aplică diferite filtre asupra înregistrărilor. Pentru anumite operaţiuni este creeată şi o bază de date temporară.

Pentru a putea rula trebuie instalat şi Borland Database Engine, prin intermediul căruia limbajul Delphi accesează bazele de date. Pe un calculator care nu are Delphi instalat (sau nu este instalată această componentă), acesta este instalat automat de programul de instalare al MP3 Database.

Pentru realizare, în paleta de componente a limbajului, au fost introduse următoarele componente: TMPEGPlayer pentru facilitatea de ascultare a fişierelor MP3, mp3Tag pentru afişarea şi modificarea TAG-ului, ShellPack pentru componentele tree-view şi file-list, mFileScan pentru căutarea fişierelor în cadrul subdirectoarelor.

Se va urmări ca în următoarele versiuni programul să aducă următoarele facilităţi:

 • Integrarea cu player-ul dumneavoastră de MP3-uri (pentru ascultare, realizarea de playlist-uri, etc.)
 • Suport pentru TAG v2
 • Realizarea de coperţi pentru colecţiile stocate pe cd
 • Funcţie mai performantă de listare
 • Optimizarea interfeţei
 • Optimizarea vitezei de lucru la anumite operaţii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.